Brány hradu a skanzenu slávnotne otvoria v nedeľu 27. apríla

24.04.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 24. apríla (TASR) - Ľubovniansky hrad a skanzen ľudovej architektúry v Starej Ľubovni slávnostne otvoria brány návštevníkom v nedeľu 27. apríla.
Na letnú sezónu pripravili v priestoroch hradu okrem tradičných expozícií výstavu pod názvom Ľubovnianska hradná pani, ktorá potrvá do 25. septembra.
Ľubovniansky hrad vybudovali začiatkom 14. storočia nad údolím rieky Poprad. Do dejín hradu sa zapísal najmä rok 1412, kedy v ňom panovníci Uhorska a Poľska podpísali dohodu o mieri. V rokoch 1655 až 1661 tam boli uschované poľské korunovačné klenoty. V roku 1553 zasiahol hrad veľký požiar. Poľský kráľ Žigmund August nariadil jeho obnovu, počas ktorej sa zmenil na veľkú renesančnú pevnosť. V roku 1772 za panovania Márie Terézie skončila poľská správa nad časťou územia Spiša a Ľubovniansky hrad stratil dovtedajšie významné postavenie.
Hrad sa dostal začiatkom 19. storočia do rúk uhorského šľachtica Juraja Felixa Raisza a od roku 1883 sa stal majetkom poľského šľachtického rodu Zamoyských. Posledným súkromným majiteľom hradu (do roku 1945) bol gróf Ján Zamoyský. Bol vášnivým hráčom šachu, kariet a obdivovateľom techniky, čo približuje expozícia Zamoyských v priestoroch hradu. Ďalšie expozície sú venované histórii hradu, cechom a remeslám a dobovému bývaniu. V hradnej kaplnke sú pamiatky sakrálneho umenia.
Súčasťou slávnostného otvorenia hradných brán v poslednú aprílovú nedeľu bude aj rímskokatolícka sv. omša v hradnej kaplnke.
Ľubovniansky hrad je z väčšej časti obnovený a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam na Slovensku. Ročne tam zavíta vyše 80.000 návštevníkov.
V podhradí je situovaný skanzen ľudovej architektúry, ktorého dominantou je drevený kostolík z Matysovej. Prehliadku skanzenu oživia v nedeľu ukážky remesiel z regiónu severovýchodného Slovenska.
 

Vyberte región